top of page
Writer's pictureNofar Gottlieb

Your partner's relationship: how to build them right


In a business partnership, there is a "give and take" relationship. For it to work well for a long time, both parties must benefit.


So, who are your business partners?

Well, that's a big question, and if we look broadly, basically it's anyone you come into contact with - your investors, your employees, your customers, your suppliers, and the various other stakeholders you connect with along the way to provide even more value to your customers.


Each of them needs something from you, and the best way to manage those relationships is to ask yourself 'What does this partner need from me, and in what way can I provide it?'


Let's leave your investors and employees for a moment (just for this post, not because they are not important :)), and let's discuss the partners you choose to join forces with to provide even more value to your customers.

Those partners don't owe you anything, and at any moment they can decide that it isn't for them. And you want to create these partnerships to be more meaningful for your customers (after all, magic can be done by uniting forces).


Creating a great partnership is finding an equal way - that you benefit them as they benefit you.

The way to create a successful partnership with another company is to find a mutually beneficial mechanism. This is where you contribute to them as they contribute to you.

This way, the integration of their brand with yours will increase exposure to their brand while giving your customers (and/or) more meaningful value.


It could be done by creating a complementary product that complements their service. It could also be done through a joint event/meetup where they share their knowledge with your audience. This could be anything that both sides clearly gain from this partnership.


These are some critical factors for a successful joint venture:

  • Defining KPIs for the joint work, setting boundaries, and defining the contact person to manage it - try to think of all the things this relationship will need to succeed and plan them in advance.

  • Take a comprehensive look at each partnership and invest the resources necessary to strengthen it - this could be weekly/monthly/quarterly meetings where you look at the numbers, analyze the partnership's success, and examine how to continue, improve, and grow (or give up if it was not successful).

  • Remember that your partners reflect on your brand. Choose to work with partners that you appreciate and want your brand to be associated with.

  • As with any relationship, you should make sure that you are honest and transparent with your partner. Discuss what works and what doesn't work, and establish a relationship system so that gaps can be communicated and problems can be solved together in order to avoid reoccurrences.

Even if at some point, you decide to part ways for any reason - do it with respect, explain why, and keep a door open for the future.

Good luck!





כמו כל מערכת יחסים, צריך לזכור ששותפות זו מערכת יחסים בה כל אחד מהצדדים רוצה וצריך להרוויח כדי שהיא תתנהל טוב, לאורך זמן ובאמת תהנו מהפירות שלה.


אז מי בכלל השותפים שלכם?

טוב, זו שאלה גדולה ואם נסתכל רחב, אז תכל'ס, זה כל מי שאתם באים איתו במגע - המשקיעים שלכם, העובדים שלכם, הלקוחות שלכם, הספקים שלכם והוונדורים השונים שאתם חוברים אליהם לאורך הדרך כדי לתת עוד ערך ללקוחות שלכם.

כל אחד מהם צריך מכם משהו אחר - והחוכמה הגדולה בעיניי לפני כל יצירת שותפות כזו היא לשאול את עצמנו מה הוא צריך ממני ואיך אני יכולה לתת לו את זה בצורה הטובה ביותר.


עכשיו, נשים רגע את המשקיעים ואת העובדים שלכם בצד (רק לטובת הפוסט, לא כי הם לא חשובים ;))

ובואו נצלול דווקא לאותם פרטנרים שבחרתם לחבור אליהם כדי לתת ערך רחב יותר ללקוחות שלכם -

הם לא חייבים לכם כלום ובכל רגע נתון הם יכולים להחליט שלא מתאים להם.

ואתם רוצים ליצור את השותפויות האלו כדי להיות משמעותיים יותר עבור הלקוחות שלכם (כי הרי השלם גדול יותר מסך חלקיו ואפשר לעשות קסמים ע"י איחוד כוחות).


הדרך לייצר חיבור מוצלח איתם היא למצוא מנגנון שווה - שבו אתם תורמים להם כפי שהם תורמים לכם. כך ששילוב הברנד שלהם עם הברנד שלכם יגדיל את החשיפה לברנד שלהם תוך מתן ערך משמעותי יותר ללקוחות שלכם (ו/או ההפך).


זה יכול להיות ע"י יצירת מוצר משלים משולב עם השירות שלהם, זה יכול להיות ע"י אירוע/מיטאפ משותף שבו הם משתפים את הקהל שלכם בידע שלהם, או בעצם כל דבר שבו ברור לשני הצדדים מה שניכם מרוויחים מהשותפות הזו.


כמה נקודות קריטיות לעבודה המשותפת:

  • תגדירו KPIs לעבודה המשותפת, תגדירו גבולות ותגדירו אנשי קשר שינהלו את זה - נסו לחשוב על כל הדברים שהקשר הזה יצטרך כדי להיות מוצלח, ותכננו אותם מראש.

  • תבחנו כל פרטנרשיפ כזה לעומקו, ותשקיעו את המשאבים הנדרשים כדי לתחזק אותו - זה יכול להיות פגישות שבועיות/חודשיות/רבעוניות - שבה אתם מסתכלים על המספרים, מנתחים את מה שקרה מהשותפות ובוחנים איך ממשיכים, משפרים ומגדילים (או מוותרים, אם זה לא היה מוצלח).

  • תזכרו שהשותפים שלכם משליכים על המותג שלכם. תבחרו לעבוד עם שותפים שאתם מעריכים אותם ושאתם רוצים שהמותג שלכם יהיה מזוהה איתם.

  • וכמו בכל מערכת יחסים - תהיו שקופים וכנים איתם. תדברו על מה שעובד, על מה שלא, ותייצרו מערכת יחסים כזו שבה אפשר לתקשר את הפערים ולפתור אותם ביחד בצורה טובה.

וגם אם בשלב מסויים החלטתם להיפרד מכל סיבה שהיא - זה לא סוף העולם, תעשו את זה מכבד, תסבירו למה, ותשמרו על דלת פתוחה להמשך. הדבר האחרון שאתם רוצים, זה שפרטנר מהתעשייה שלכם שתכננתם לחבור אליו ובסוף החלטתם לוותר, ידבר עליכם רעות בתעשייה.



49 views0 comments

Comments


bottom of page